DE GROENE TOEKOMST VAN AMSTERDAMSE VVE'S

De Groene Toekomst Van Amsterdamse Vve's

De Groene Toekomst Van Amsterdamse Vve's

Blog Article

Vve-verduurzaming: Een Amsterdamse Inspanning


Welke energiebesparende maatregelen zijn nou het meest effectief? Dit verschilt per situatie. Een appartement dat al goed geïsoleerd is, zal bijvoorbeeld meer profijt hebben van een (hybride)warmtepomp dan een appartement met slechte isolatie. Doe direct de energiebespaarscan en ontdek hoe jij het best jouw appartement kunt verduurzamen.


Na deze stap is er: Een stip op de horizon – de wensen van de Vv, E op een rij. Een duidelijk idee van de stand van zaken van de Vv, E. Goedkeuring van de ALV voor een verkennend energieadvies. Misschien heb je al een concreet idee bij het verduurzamen van jullie gebouw en denk je bijvoorbeeld: ik wil zonnepanelen.


Wat je startpunt ook is, in ieder Vv, E-verduurzamingsproces is het belangrijk om eerst een stap terug te doen. Begin met vragen stellen aan iedereen in je Vv, E, vragen zoals: wat willen we? Hoe ziet jouw ideale appartement eruit? Waar ben je tevreden over? En wat wil je verbeteren? Stel deze vragen heel open en aan iedereen.


Op Weg Naar Duurzame Appartementen: Vve's In Actie


Vve's Op De Duurzame Route: Amsterdamse InspanningenDuurzaamheid Als Hoofddoel: Vve's In Amsterdam

Het is belangrijk dat het gesprek verder gaat dan verduurzaming alleen. Misschien wil jouw buurman bijvoorbeeld graag nieuwe kozijnen, omdat deze er slecht aan toe zijn. Dat kan later de kans vormen om samen ook gelijk na te denken over isolatieglas. Of kun je de wens voor onderhoud aan het lekkende dak combineren met het plaatsen van dakisolatie en het leggen van zonnepanelen.


Het is in deze stap ook slim om een projectgroep samen te gaan stellen. Dit kan het bestuur van de Vv, E zijn, maar vaak is het beter om een losse groep van enthousiaste bewoners te zoeken. Later in het proces kan deze projectgroep nog iets veranderen of uitbreiden, omdat je dan andere vaardigheden nodig hebt, bijvoorbeeld technisch of financieel.


Op Weg Naar Groene Woningen: Vve's In Actie


Je kunt in deze fase al laagdrempelig advies zoeken. Bijvoorbeeld in de vorm van een meeloopadvies. Schakel hiervoor nog geen aannemer in, maar zoek een onafhankelijk adviseur. In de oriëntatiefase is het ook handig om te bedenken hoe de Vv, E ervoor staat. Denk bijvoorbeeld aan: wat is de huidige staat van het gebouw? Welk onderhoud staat er de komende jaren op de planning? Zijn er andere gebreken om aan te pakken? hoeveel geld heeft de Vv, E? wie zitten er in de Vv, E? Hoe staan zij tegenover verduurzaming? Welke mensen liggen vaak dwars tijdens de ALV? Welke rol spelen zij in de Vv, E? En hebben de leden geld om te investeren in verduurzaming? zijn mensen tevreden over hun appartement? Wat willen ze graag anders zien? hoe is de Vv, E georganiseerd? Wie beheert het pand? Wie zitten er in het bestuur? Is er jaarlijks een ALV? Welke verzekeringen heeft de ALV? op welk modelregelement is onze splitsingsakte gebaseerd? Welke regels staan er in de splitsingsakte voor renovatie en nieuwe installaties? Welke delen van het gebouw zijn privé en gemeenschappelijk? Vanaf welk bedrag moet de ALV stemmen? Welke regels gelden hiervoor? Er zijn veel dingen die je kunt doen als Vv, E om te verduurzamen.


Verderop deze pagina kun je lezen welke verduurzamingsopties er allemaal zijn. bekijk de Transitievisie warmte van jouw gemeente. Hierin staat welke maatregelen de gemeente wil nemen om jouw wijk aardgasvrij te maken. Misschien wil de gemeente bijvoorbeeld een warmtenet aanleggen om het gebouw mee te verwarmen. Dan is het niet handig als jullie warmtepompen kopen.


Hierin bespreek je met de Vv, E wat de wensen zijn voor de verduurzaming van het gebouw. Je gaat nog niets beslissen, het doel van deze bijeenkomst is om elkaar te inspireren. Je weet nu wat de Vv, E wil, in stap 2 van de verduurzaming ga je uitzoeken wat er kan.


Amsterdamse Vve's: Op Weg Naar Duurzaam Wonen


In dat advies staan verschillende scenario’s voor de verduurzaming. Naast energieadvies kun je ook een DMJOP laten op stellen, een duurzaam meerjarig onderhoudsplan. Ook kun je ervoor kiezen om een procesbegeleider in te huren. Deze helpt de Vv, E door het hele verduurzamingsproces heen. Omdat het proces ingewikkeld is, is dat zeker geen overbodige luxe.


Voor het energieadvies kun je SVVE-subsidie aanvragen. Het uitbrengen van een energieadvies kost geld, dus daar moet de ALV over stemmen. Organiseer daarom een ALV om formeel toestemming te vragen voor een verkenning naar de verduurzaming van het gebouw. Het is belangrijk dat je goed duidelijk maakt dat het om een onafhankelijke verkenning gaat.


Bezig met verduurzamen? Kijk dan ook eens naar het verduurzamen van je tuin of balkon. Want meer kans voor de natuur, vergroot de biodiversiteit. En dat levert een fijnere leefomgeving op. Wat zo mooi is: beginnen kan klein.


Woont u in een appartement en wilt u graag zuiniger omgaan met energie? Dan kunt u bijvoorbeeld folie achter de verwarming aanbrengen en tochtstrips plaatsen. Het is ook een goed idee om het gebouw te isoleren en bijvoorbeeld te voorzien van zonnepanelen. Voor dit soort maatregelen heeft u de Vereniging van Eigenaren (Vv, E) nodig.


Verduurzaming Binnen Vve's: Amsterdamse Inspanningen


U kunt ervoor zorgen dat de warmte zo goed mogelijk in uw appartement blijft, bijvoorbeeld door radiatorfolie te plakken achter radiatoren die aan een buitenmuur bevestigd zijn. Ook kunt u kieren dichtmaken, bijvoorbeeld met tochtstrips en een brievenbusborstel aanbrengen. Denk er ook aan om ’s avonds de gordijnen dicht te doen.


Kies voor zuinige elektrische apparaten. Wilt u maatregelen nemen om het hele gebouw energiezuiniger te maken, dan heeft u de Vv, E nodig. Denk aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie en aan de plaatsing van een warmtepomp. Bij zo’n aanpassing moet minstens twee derde van de eigenaren ermee instemmen. Bij een kleine Vv, E moet zelfs iedereen akkoord gaan.


Duurzame Revolutie: Vve's Leiden De Weg In AmsterdamVerduurzaming Als Gemeenschappelijke Doelstelling: Vve's Samen Sterk

Onderzoek van de Vereniging Eigen Huis geeft aan dat het bij één op de vier Vv, E’s niet lukt om het eens te worden over verduurzamingsmaatregelen. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn, bijvoorbeeld dat een bewoner binnenkort wil verhuizen. Het is dan minder aantrekkelijk om mee te betalen aan een warmtepomp die zichzelf na vijftien jaar terugverdient.


Als de keuze wordt gemaakt om het dak te isoleren, dan hebben de bovenste appartementen daar meer voordeel van dan de appartementen onderin. Toch betaalt iedereen mee. Dat levert vaak discussies op. Soms heeft de Vv, E geld beschikbaar in een reservefonds. Als dat zo is, kan het fonds misschien worden gebruikt om te verduurzamen.


Duurzame Toekomst: Vve's Aan Boord


Is het geld niet beschikbaar, dan kunt u met elkaar overleggen of u kiest voor een eenmalige storting of een lening. De meningen hierover kunnen soms erg verschillen. Subsidie kan het makkelijker maken om een energiebesparende maatregel te nemen. Dit zijn de subsidies waar Vv, E’s gebruik van kunnen maken.


Deze weblink subsidie kunt u gebruiken als huurders en eigenaren samen in een appartementengebouw wonen. De subsidie is bedoeld voor aansluiting op een warmtenet. Deze subsidie kunt u gebruiken voor het opwekken van duurzame elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht. U vraagt deze subsidies aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (Rv, O).


Verduurzamen Vve


Er zijn verschillende mogelijkheden om verduurzamingsmaatregelen te betalen. Zo kunt u bijvoorbeeld spaargeld gebruiken of een duurzaamheidslening afsluiten. Op kunt u hier meer over lezen. Sommige bewoners proberen zonder toestemming van de VVE hun eigen appartement te verduurzamen. Ze vervangen bijvoorbeeld enkel glas door HR++-glas. Ongeveer negen procent van de leden van kleine Vv, E's kiest hiervoor.

Report this page